Neem kennis van het Swahili; Jipatie Maarifa !

Het Swahili (overgenomen uit de Wikipedia)

Het Swahili is een Afrikaanse taal die vooral in Oost-Afrika gesproken wordt door ongeveer 50 miljoen mensen. In Tanzania, en Kenia is het Swahili, naast het Engels een officiële voertaal.
Ook in Oeganda, Burundi, Rwanda, het oosten van Congo-Kinshasa en het noorden van Malawi en Mozambique wordt Swahili gesproken.

Swahili is oorspronkelijk de taal van het Swahili-volk ('Waswahili'), levend langs de oostkust van Afrika tussen zuid-Somalië en noord-Mozambique. Er zijn ongeveer 5 miljoen moedertaalsprekers. Vooral door handelscontacten in het verleden won de taal aan invloed en werd een lingua franca voor grote delen van Oost-Afrika. De taal wordt door ongeveer 50 miljoen mensen als tweede taal gesproken.

map

Voor het schrijven van Swahili werden oorspronkelijk Arabische tekens gebruikt. Later hebben Duitse en Britse missionarissen een transcriptie gemaakt naar het Latijns alfabet. Swahili is qua structuur onderdeel van de Bantoetalen, een grote groep talen gesproken in een groot deel van Afrika bezuiden de Sahara.

Meer specifiek is Swahili een onderdeel van de Sabaki-tak van de Bantoetalen. Meer dan duizend jaar contact met allerlei verschillende talen en culturen hebben hebben de woordenschat van Swahili behoorlijk beïnvloed, zodat het Swahili nu ook Perzische, Arabische, Portugese, Duitse, en Engelse woorden kent. Swahili wordt gesproken verspreid over een dermate groot gebied dat er allerlei lokale varianten zijn ontstaan. Het Kiamu-dialect bijvoorbeeld, gesproken op het eiland Lamu aan de noordkust van Kenia, is verschillend van het Kimvita-dialect in Mombassa. De standaardvorm is Kiswahili Sanifu, gebaseerd op het Kiunguja-dialect dat gesproken wordt in Zanzibar, Tanzania. In deze vorm wordt Swahili gebruikt in de media en onderwezen op Oost-Afrikaanse scholen.